Oui, oui, je parle (bientôt) le francais

maandag, februari 5

Tot een tijdje geleden wist ik nooit goed wat ik precies wilde, of toch niet zo goed als ik het nu wel weet. Ik maak sinds een tijdje veel keuzes op mijn eigen buikgevoel. Ik durf mijn eigen beslissingen te maken. Gek, want ik dacht dat ik niet zo iemand was, niet zo iemand die gewoon haar eigen dromen durfde na te gaan en gewoon durfde te gaan.

Ik zit in het 5e middelbaar, wat wilt zeggen dat volgend jaar mijn laatste jaar op de middelbare school is. Alles wat daarna volgt is voor mij een groot vraagteken. Het liefst van al ga ik voor een (half)jaar naar Frankrijk, om alleen maar Frans te praten en ondertussen na te denken over wie ik ben en wat ik nu juist wil doen, om het jaar daarna te starten aan de universiteit/hoge school in een richting die me echt ligt. Ik wil mezelf beter leren kennen in dat jaar, en zo ook mijn interesses. Ik wil zelfstandiger worden, uit mijn comfort zone stappen. Ik wil net datgene doen waarvan je zou denken dat ik het niet zou durven.

Alleen is alles niet zo eenvoudig als het lijkt. Studeren na het middelbaar is niet bepaald goedkoop, de studies alleen al. Ik weet dat hetgene ik in gedachten heb (één volledig jaar in Frankrijk) gewoon niet zal gaan. Ik hoop dus om een goede tussenweg te vinden. Aangezien ik na mijn laatste jaar middelbare school 3 maanden vakantie heb, heb ik ineens gewoon een maand meer om dingen te doen, om van het leven te genieten. 3 maanden voordat ik weer op school zit. Ik denk er aan om tijdens die vakantie een maand (in plaats van een jaar) naar Frankrijk te trekken, en tijdens die 4 weken naar een talenschool te gaan en in een gastgezin te verblijven. En dan kan ik tijdens mijn studies nog altijd op Erasmus gaan, dan verzet ik mijn plannen enkel. Ach, ik heb nog tijd, mijn plannen zullen ongetwijfeld snel wijzigen, maar het idee om naar het buitenland te gaan blijft kriebelen, dat zeker.
Heb jij zelf een ervaring als uitwisselingsstudent, een sabbatjaar of iets gelijkaardigs? Heb je zin om zowel de positieve als negatieve kanten even op te sommen? (Laat dan zeker iets weten, want alle persoonlijke ervaringen zijn zo veel meer waard dan brochures of het internet)

Liefs,

7 opmerkingen:

 1. Ik heb er helaas geen ervaring mee maar het lijkt me wel héél leuk om te doen! Als je echt wilt studeren in dat jaar, zal het denk ik inderdaad wel duur zijn. Je kan ook ergens gaan werken en wel al centjes verdienen, maar dat is natuurlijk wel totaal anders dan daar naar school gaan. Erasmus lijkt mij wel een fijne tussenweg en inderdaad, in je vakantie al een paar weken gaan. Mijn Frans is echt abominabel maar het is wel een goede manier om het onder de knie te krijgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een gaaf plan! Ik denk dat zo'n maandje in de lange vakantie heel wijs is! (Volgens mij praat ik nu echt op z'n Belgisch, haha). Verder heb ik niet echt een tussenjaar genomen ofzo.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo, via een goeie vriendin ben ik op je artikel terecht gekomen. Ik ben zelfs van september tot december met de organisatie AFS naar Frankrijk gegaan tijdens het 6de middelbaar. Ik ben mijn laatste jaar in het middelbaar nu aan het afmaken en de uitwisseling zit dus nog vers in mijn hoofd. Je mag me altijd een mailtje sturen car la France est le pays le plus beau du monde !!! Als je in het vijfde zit en je wilt het in het zesde uitvoeren zal het op het nippertje zijn (maar zeker mogelijk) en als je daarna pas wilt vertrekken heb je nog eventjes tijd om alles rustig te plannen! Anyway, ik geef je graag meer uitleg maar daar is deze reactie te kort voor vrees ik... Maar twijfel niet om me een mailtje te sturen. @ lorainevekemans@gmail.com ;) veel liefs, xoxo

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hey, ik ben Loraine en ben vorig trimester (tijdens mijn 6de middelbaar) naar Frankrijk geweest met de organisatie AFS. Ik sta dus zeker open voor vraagjes, onzekerheden enzovoort! Ook het financiële aspect, want ja: echt goedkoop is het niet maar geloof me: Het Is Het Allemaal Waard!! Ik ben niet beperkt gebleven tot Frankrijk maar heb vrienden over de hele wereld; van Washington D.C. tot Thailand en Australië. Een uitwisseling geeft je meer dan je je kunt voorstellen en is de beste ervaring van mijn leven, ik zou het zo terug opnieuw doen. Tijdens de drie maanden ben ik niet enkel verliefd geworden op Frankrijk maar op heel de wereld. Ik ken mezelf ook veel beter, dankzij deze ervaring weet ik wat ik wil studeren en heb ik nieuwe perspectieven gekregen. Natuurlijk is het niet altijd rozengeur en maneschijn maar daardoor groei je ook enorm op zo'n korte tijd.
  Geloof me, zo kan ik nog eventjes doorgaan... Ik wil je heel erg graag helpen bij het vinden van het ideale programma om op uitwissling te gaan, of bij praktische zaken geef ik graag eerlijke informatie dus je mag me áltijd een berichtje sturen dan kan ik je gericht antwoorden geven. Mijn mailadres is Lorainevekemans@gmail.com.
  Bisous x.
  Et bonne chance ! ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lastig hoor maar het is wel een hele gave ervaring om naar het buitenland te gaan voor zo'n tijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh dat lijkt me heel gaaf!! Ik heb er geen ervaring mee, maar ik denk wel dat het helpt!! Je bent in een ander land, omringt met mensen die Frans praten dus ben je eigenlijk ook genoodzaakt om Frans te praten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oooh maak van dat maandje zeker goed gebruik Louise! (: Voor mij zit het er al aan te komen, hihi. En waar maakt gij u nu al druk om, je hebt nog een heeeel jaar om te beslissen? ((:

  BeantwoordenVerwijderen