Hoogsensitief zijn

zaterdag, april 21

gek genoeg
weet ik
niet veel,
niet genoeg

Misschien niet zo veel als ik zou willen weten. Misschien denk ik dat alleen maar. Misschien moet ik leren met de tijd. Zoals ik in het afgelopen jaar ontzettend veel te weten ben gekomen over mezelf: stapje voor stapje, beetje bij beetje, en zo steeds wat meer begreep en kon plaatsen, zo mezelf eindelijk verstond, de puzzelstukjes in elkaar vielen: ik kon wel eens hoogsensitief zijn.

En ik zou zo graag schrijven, over hoe ik me dan exact voel, over wat er dan exact "anders" is, over vanalles en nog wat, maar ik zou niet weten waar te beginnen - uit keuzestress (ook een kenmerk van HSP'ers).

- "anders" voelen
- afgewezen/niet verbonden voelen
- uitbarstingen hebben die uit het niets komen
- stemmingen van anderen goed aanvoelen
- rechtvaardigheidsgevoel hebben
- keihard voor mezelf zijn: laag zelfbeeld
- teruggetrokken, bedachtzaam, voorzichtig zijn
- perfectionistisch zijn
- scherpere zintuigen (gehoor) hebben
- stemmingswisselingen en sterke emoties ervaren
- gevoel van onrust door de vele prikkels hebben
- sneller last van stress, vermoeidheid ... hebben
- lastig zijn wanneer ik bekeken/geëvalueerd word
- grote fantasiewereld hebben
- verlegen (lijken)
- gevoelig voor mening van anderen zijn
- veel nadenken (en piekeren)

en zo zijn er nog honderdenéén kenmerken. Binnenkort heb ik voor het eerst een gesprek met een psychologe. Geen idee wat dit zal geven. Ach. We zien dan weer wel.

Liefs,

7 opmerkingen:

 1. Ik herken me echt in al deze punten, dus je staat er echt niet alleen voor schat. Heel veel succes bij je psychologe, het zal allemaal wel loslopen en hopelijk ook helpen. Ben er voor je!
  Liefs,
  Amber

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor mij ook heel herkenbaar. Veel succes bij de psychologe! Hopelijk helpt het je. Ik duim!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Aantal punten zijn ook voor mij herkenbaar. Heel veel succes bij de psychologe! Heel veel hartjes <3

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wauw. Heel mooi dat je hierover durft te schrijven, Louise! Ik ben zelf ook hoogsensitief, dus ik weet er alles van! 🙂 ik herken mezelf heel goed in al die puntjes, maar vergeet niet dat er niets mis mee is hé! Veel plezier bij je psychologe, ze helpen je meer dan je denkt! (I can tell) You go, en echt heel sterk dat je die stap hebt genomen! ❣ X

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat heel veel mensen (net als ik ook) zich herkennen in veel van die punten op sommige momenten, dus weet dat iedereen zicht weleens zo voelt! Maar veel succes bij de psychologe, ik denk dat een gesprek met een psychologe echt heel goed werkt om alles beter te begrijpen enzo!
  Liefs,
  Marthe

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik herken dit wreed neig Louise! En zo zie je maar, het heeft ook positieve kanten he! (: Ik hoop dat dat gesprek je goed gaat doen, vast wel X

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hopelijk is het een beetje meegevallen bij de psychologe, het kan soms een zoektocht zijn om iemand te vinden die echt bij je past. Dus moest het de eerste keer zijn tegengevallen, zoals dat vaak gebeurd (helaas), durf dan gerust eens bij iemand anders te proberen! ;)

  BeantwoordenVerwijderen